Virusul sifilis afectează și ochii bolnavilor, iar problema e în creștere

de: Bianca Prangate
05 09. 2018
Sarcaser, CC BY-SA 2.0

În cazuri relativ rare, virusul sifilis poate afecta și ochii persoanelor afectate, iar acest lucru atrage după sine simptome asemănătoare cu ale bolilor de ochi. Uneori, simptomele se pot agrava și pot duce la orbire. Conform cercetătorilor, această problemă este în creștere.

Vreme de doi ani și jumătate, cercetătorii de la University of Sao Paulo din Brazilia și Flinders University din Australia au analizat fișele medicale de la patru centre din Brazilia. Ei au găsit 127 pacienți care sufereau de sifilis ocular. Dintre aceștia, 87 sufereau și de inflamație oculară (uveită) în ambii ochi. Jumătate din pacienți erau afectați atât de tare, încât erau incapabili să conducă.

Studiul de față este cel mai mare de acest gen. Pentru țările care se confruntă cu un număr din ce în ce mai mare de cazuri de sifilis ocular – precum SUA, Australia și țări din Europa și Asia – acest studiu ar putea fi de mare folos. „Anii 1990 și 2000 au indicat că sifilisul ocular era un diagnostic rar, care reprezenta mai puțin de 2% din toate cazurile de uveită”, a explicat oftalmologul João Marcello Furtado of the University of Sao Paolo. „Raporturile mai recente descriu cohorte de până la 85% de pacienți cu sifilis ocular în Americi, țările din Europa și părți din Australia și Asia, care arată că problema există și în afara Braziliei”.

Sifilisul are patru stadii – primar (când apar leziuni pe piele care nu par prea grave), secundar (când apar multe simptome, care fac boala mai greu de diagnosticat), latent (când simptomele dispar, dar boala poate fi depistată cu ajutorul analizelor de fluide corporale) și terțiar (când pacientul nu mai este contagios, dar când pot apărea pareza generală, meningita, bolile cardiovasculare și demența). Sifilisul ocular poate apărea în oricare din aceste stadii. Odată apărut, vederea pacientului va suferi schimbări – de cele mai multe ori acesta va vedea în ceață.

Dacă sifilisul ocular este depistat la timp, poate fi combătut cu o doză de penicilină sau cu un alt antibiotic. În caz contrar, simptomele se înrăutățesc și pot contribui la vătămări permanente ale ochilor.